
Chemia wokół nas. Chemia w kuchni
dział:
autor:
Katarzyna Dobrosz-Teperek >> zobacz inne pozycje autora
wydawca:ZamKor
ISBN:978-83-607-9387-9
data wydania:2012
wymiary:16.0x23.0cm;72s.
oprawa:miękka



Chemia wokół nas. Chemia w kuchni
Książka zawiera szereg ciekawych informacji na temat artykułów spożywczych w kontekście ich składu chemicznego, wartości odżywczej i kalorycznej. Opisuje chemiczne składniki żywności i ich rolę w codziennej diecie, wskazuje substancje chemiczne stosowane w produktach niskokalorycznych i dodatkach do żywności. Uświadamia znaczenie bioaktywnych składników żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz walorów odżywczych zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, poprawia samopoczucie, wspomaga leczenie chorób wieńcowych, niektórych nowotworów, otyłości. W materiale zawartym w książce można znaleźć również opisy prostych doświadczeń chemicznych z wykorzystaniem artykułów spożywczych.
Książka jest napisana przystępnym językiem. Zamieszczono w niej także liczne ciekawostki, które mogą zainteresować zarówno uczniów, jak i nauczycieli. Publikacja jest skorelowana z nową podstawą programową.

autor: Scott Jurek,
cena: 36.90 zł 36.90 zł

autor: Reymont E., Sibiga A., Jezierska-Wiejak M.,
cena: 20.10 zł 20.10 zł
